ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

10 namirnica koje trebate konzumirati uz vježbanje!

Tjelovježba ima ključnu ulogu ukoliko želite ostati u formi! Ali dobar odabir namirnica također vam može pomoći da ostanete u formi. Hraneći svoje tijelo pravim hranjivim namirnica možete ostati u super formi!


  • Zobena kaša - dakle uz sve morate znati da su ugljikohidrati vas najbolji prijatelj. Oni proizvode glukozu, "gorivo" za vaše mišiće. Ugljikohidrati iz integralnih žitarica produžuju isporuku šećera u krvi sto vam daje dodatnu energiju dok vježbate! Stoga je i zobena kaša super izbor. Jer je bogata beta-glukanom i vlaknima koja usporavaju probavu i održava razinu šećera u krvi na određenom nivou. Za maksimalne rezultate odaberite zob, jer bolje djeluju na organizam nego instant zobene pahuljice!
  • Kava - ako ste ovisnik o kavi imamo dobru vijest za vas. Ako popijete šalicu kave sat vremena prije nego ste krenuli s tjelovježbom to vam može povećati izdržljivost. Istraživanja su pokazala da biciklist koji je popio kavu sat vremena prije vožnje bicikla nije osjećao toliko intenzivne bolove u nogama kao biciklist koji nije popio kavu. 
  • Školjke - sadrže željezo i hemoglobin koji donosi kisik po cijelom tijelu. Što je vrlo bitno. Jer kad mišići rade ne proizvodi se kisika koliko je potrebno. A školjke će vam uvelike pomoći da se proizvodnja kisika u vašem tijelu poveća
  • Bademi - su veliki izvor antioksidansa , poput flavonoida, fenolnih kiselina i vitamina E. Istraživanja su pokazala da je biciklist koji je mjesec dana jeo 60 badema na dan prije ručka, povećao antioksidativni kapacitet za 43 % . 
  • Grožđice - izbacite energetsko piće i uvedite grožđice. Sadrže jednaku količinu "energije" kao energetsko piće, a mogu čak i isporučiti više uglikohidrata i kalija, što je vrlo važno. Kalij održava ravnotežu tekućine, pomaže spriječiti dehidraciju, kao i grčeve u mišićima. 
  • Voda - je važan sastojak svake tjelovježbe, kako biste spriječili dehidraciju, Kako biste znali koliko tekućine vam je potrebno nakon tjelovježbe, stanite na vagu prije i nakon, te za svakih izgubljenih 200 gr popijte jednu čašu vode!
  • Sir s medom - nakon svake tjelovježbe, vaši mišići su gladni proteina, Sir ili sirutka su bogati B-laktoglobulinom , protein koji je posebno učinkovit u poticanju mišića na rad. Uz dodatak meda vaši mišići upijaju protein iz sira puno brže.
  • Losos - prirodan izvor vitamina D. Mnogi od nas ne dobivaju dovoljno vitamina D, što može smanjiti snagu mišića.
  • Sok od rajčice - tjelovježbom također gubite natrij i kalij, koji možete nadoknaditi svježim sokom od rajčica. 100 grama soka od rajčice donosi 15 puta vise kalija od jednog energetskog pića.
  • Đumbir - ukoliko su vaši mišići bolni nakon tjelovježbe ili je došlo do upale mišića, umjesto aspirina i sličnih tableta protiv bolova, napravite  sok od đumbira, možete dodati još i mrkvu ili jabuku. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.